La millor medicina, la prevenció

Per la Medicina Tradicional Xinesa la prevenció és un dels seus principals objectius i comporta dos aspectes fonamentals, evitar l'aparició de la malaltia i en cas que aparegui evitar la seva evolució.

Per aconseguir evitar el desequilibri del nostre organisme i la consegüent aparició de la malaltia aquesta medicina ens ofereix una recepta amb cinc principis bàsics:

1) Controlar l'estat emocional del cos. L'harmonia cos-ment i esperit és bàsic per a la salut. No hem de ser presa de les nostres emocions ja que són un cultiu per al desenvolupament de la malaltia, com diu la tradició popular "Al mal temps, bona cara."

2) Adaptació a l'entorn i als cicles naturals. Intentar viure en harmonia també significa ser conscient que els factors climàtics ens afecten, per això és necessari adaptar-s'hi: protegir-nos de la pluja, del fred, de la humitat, de la calor excessiva...

3) Equilibri entre l'activitat i el descans. El nostre organisme necessita l'equilibri entre el moviment i el repòs. El nostre cos precisa de l'activitat per no deteriorar-se de la mateixa manera que la nostra ment precisa la calma per estar en pau. És important practicar una mica d'exercici i evitar el total sedentarisme.

4) Alimentació i higiene. Una dieta sana i equilibrada és fonamental per disposar d'una bona salut i un sistema immunitari preparat per fer front a qualsevol amenaça. La higiene preveu aspectes com el mode de vida, la sexualitat, l'entorn laboral, regularitat horària en el menjar i dormir, bons hàbits...

5) Aplicació de tècniques terapèutiques i suplements alimentaris. Hi ha moltes tècniques preventives que posen el nostre organisme en plena forma, podem citar el massatge Tuina o el Qi Gong. També hem de prendre, quan sigui necessari, certs productes que milloren el nostre organisme com el Ginseng o la baies del Goji. L'acupuntura i la moxibustión també són unes teràpies preventives molt eficaces per anticipar-se a la invasió dels factors climàtics.